kolmapäev, 21. aprill 2010

1. nädal: vastused viitamisküsimustele

Ülesanded viitamise kohta
1. Palu ühel oma kooli üliõpilasel ja ühel õppejõul oma sõnadega seletada, miks on viitamine oluline.
Meil on põhikool ja meie õpetajad vastasid nii:
* Viitamine on oluline, sest huvipakkuva teema puhul saan ise algmaterjaliga tutvuda ning juurde lugeda.
* Viitamine on oluline, sest kasutades teise inimese mõtet, on aus seda ka mainida. Vastasel korral on see peaaegu vargus.
* Iga kirjutis on kellegi intellektuaalne omand. Ilma viitamiseta võib nimetada seda varguseks, mis on karistatav.
* Oluline, et leitaks algallikad üles.
* Kindlasti oluline veel selleks, et ei arvataks, et kirjutaja ise kõik välja mõtles.
* Viitamine on oluline sellepärast, et mõnikord jääb tekst või seletus lisaselgituseta arusaamatuks ja vajalik on lisateave, kirjalikus tekstis tähendab see enamasti ka viidatava autori ja/või muu allika märkimist. Viitamise all võibki kitsamalt mõista just seda autorsuse märkimist, mis on väga oluline õiguslikust aspektist, aga hõlbustab ka suurema huvi tekkimisel konkreetse teema algallikate juurde pöördumist.
Meie kooli 9. kl õpilased vastasid nii:
* Siis saab teada, kust see materjal võetud on, kust see kirjutatud on.
* Muidu see, kes loeb, ei tea, kust kohast mingi lause või tsitaat on võetud.
* kuna lõpus on hea värske teada, millest lugesid. Muidu on juba meelest läinud.

2. Leia veebist üks korrektselt algallikatele viitav õppematerjal ja üks mittekorretselt viitav õppematerjal. Mis on mittekorrektselt viitava materjali puudused?
Tuulasin veebis päris kaua ega leidnudki korrektselt viidatud õppematerjali. Maksimaalselt viidati nii, nagu selles lühendamise esitluses. Teisel slaidil on ainult märge, et on kasutatud Annika Kilgi ja Viivi Maansoo õpikut “Keeleviit”, aga puuduvad muud andmed (väljaandmise aeg, koht, aasta jms). Esitluse autori kohta pole ka muud kui ainult nimi (ei ametit, aega ega muud).
Need ongi tüüpilised puudused.

3. Millised nõudmised sead Sa oma üliõpilastele kirjalike tööde vormistamiseks ja viitamiseks? Kas Sinu õppeasutuses on kehtestatud üldised tööde vormistamise ja viitamise nõuded?
Meil on kirjalike tööde vormistamise kord kooli kodulehel.

3 kommentaari:

Hans ütles ...

Teretulemast kursusele!

Vaatasin seda lühendamise esitlust, millele Sa viitasid. Kui õpetajate koostatud õppematerjalides ongi viitamine umbes sellisel tasemel, siis on olukord natuke kurb. Just oma õpetajate materjalid võiksid ju olla õpilastele viitamise koha pealt eeskujuks.

See esitlus on ilmselt mõne koolituse lõputöö. Ma saan aru, et DigiTiigri põhikursuse käigus valmib igal õpetajal e-portfoolio. Ka seal on korrektne viitamine oluline. Kas DigiTiigri põhikursuses on midagi spetsiaalselt viitamise kohta? Või peaks me äkki selle kursuse raames tegema mingi väga lihtsa viitamisjuhendi õpetajatele, kus kõik olulisem kirjas?

piretirahvariided ütles ...

Jah, niipalju kui mina vaatasin, ongi selline tavaline viitamine.
DigiTiigris viitamist sees pole, ma arvan, et oleks super, kui saaks mingi materjali. See sobiks kas vi 9. moodulisse, kus on lõputööde valimine ja viimistlemine.

Hans ütles ...

Ma teen siis mai teises pooles, kui tähtaegadega natuke kergem, LeMillis selle materjali alguse ära ja saadan huvilistele täiendamiseks...

Jälgijad